Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Etetőanyagból BOJLIT a’la Promix

Bodnár Zsolt
2023. 05. 12. 18:10:00

Nemrégiben felkerült egy Facebook posztunk, amiben egy sokak számára talán érdekes dolog szúrhatott szemet.

Ez nem volt más, mint a Promix Bojli!

A probléma azonban ezzel csupán annyi, hogy a Promix nem gyárt kifejezetten a nagyhalazás szerelmesei számára tervezett méretes csali golyókat…legalábbis egyelőre!

Horgászataink alkalmával viszont akadhatnak olyan helyzetek, amikor érdemes az általában működő etető és csalizó pelleteket elhagyni és akár csalizásra vagy etetésre (esetleg mindkettő) célravezetőbb bevetni a nagyhalas nagyágyú golyókat a bojlit!

Egy minőségi bojlit nyilván megvásárolhatunk a horgászboltokban is arany árban vagy tengernyi alapanyagból mi magunk is előállíthatjuk…millilitereket, grammokat méricskélni, hosszas recepteket követni és később el nem használt anyagokat felhalmozni viszont kevesen szeretnének.

Egyszerű, de mégis örömteli elfoglaltságként választhatjuk a harmadik lehetőséget is és egy kedvelt Promix etetőanyagot választva saját gyártású, egyedi Promix bojlit is készíthetünk 1-2 óra alatt.

Első sorban a Promix Prémium Method Mixek azok, amik számításba jöhetnek, mivel ezek az etetőanyagok tartalmazzák a legtöbb olyan összetevőt, ami nem hiányozhat egy minőségi bojliból, de akár a Complex széria is jó alternatíva lehet még e célra.

Mivel jómagam nem vagyok gyakorlott bojli gyártó és különösebben kedvem sem volt hosszasan bíbelődni különböző hallisztek, mag őrlemények és egyéb szénhidrátos lisztek valamint olajok precíz méricskélésével, így igyekeztem mindent leegyszerűsíteni.

PROMIX Squid-Eper Bojli összetevők:

• 0.5 zacskó Promix Squid Prémium Method Mix

• 3 db tojás

• 2 evőkanál oliva olaj (esetemben ez pörkölt földimogyoró olaj volt)

• 2 ek. Promix Liver Liquid - Krill(egyéb májas liquiddel is nagyon ütős a végeredmény)

• Kb. 1/5 flakonnyi Promix GOOST RED Spray

1. A folyékony összetevőket (beleértve a tojást is) egy tálba öntjük, majd amolyan tojás rántotta alapnak összekeverjük :)


2. A Method mixet a folyékony alaphoz fokozatosan adagolva hozzá öntjük és amikor már olyan tésztát tudunk belőle gyúrni, ami nem tapad a kezünkhöz, akkor értük el a megfelelő állagot.

Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy a tészta nem áll össze rendesen, további tojás hozzáadásával segíthetünk rajta! 
A tészta gyúrásának könnyítéséhez pedig minimális olajat használj, ha indokoltnak érzed.


3.
A jól átgyúrt tésztát ezután egy nejlon zacskóba helyezzük és kb. 20-30 percet pihentetjük. Ez idő alatt szívj egy kis friss levegőt, igyál meg egy jó csésze kávét, töltődj picit mert a munka mókázós része ez után következik :)
 

4. Amennyiben rendelkezel tészta kinyomóval, bojli rollerrel arany életed lesz, ugyanis a kész golyók legörgetése pillanatok műve lesz. Én sajnos úgy elpakoltam a sajátjaimat, hogy kénytelen voltam kézzel kivitelezni mindezt. A tésztából próbálj megközelítőleg azonos méretű golyócskákat görgetni a tenyereid között, ügyelve arra, hogy ne legyenek repedezettek, felületük olyan selymes és sima legyen, akár a baba popsija!
 

5. Egy olajjal megkent tálcára helyezd ki a kész csoda golyókat, amiket picit görgess is meg rajta. Így a párolási vagy főzési résznél nem tudnak majd a rájuk tapadt vékony olaj réteg miatt összetapadni.
 

6. A bojlik most már készen állnak a hőkezelésre. Amennyiben főzni szeretnéd (sok értékes anyag és aroma vész el ilyenkor) forrásban lévő vízbe helyezd őket és amikor a bojlik már a víz tetején lebegnek számolj rá 1 percet és kész!
 

7. Én a bojlik párolása mellett döntöttem, aminek időtartama függ a bojli méretétől. A kb. 18-20-as méretű golyókat én 6-7 percig pároltam, ekkor lett a legjobb a benne található fehérjék kötése.
 

8. A fogósság növelése érdekében és azért, hogy a bojli “pórusai” gyorsan bezáruljanak egy tálcára szórtam egy keveset a Squid mixből és a még gőzölgő ponty bonbonokat ebben paníroztam meg!
 

9. A golyók miután teljesen kihűltek 1-2 napig szárítsuk egy rétegben elterítve (naponta párszor átmozgatva) vagy akár lyukas hálóba téve szellős, közvetlen naptól védett helyen is elérhetjük a kellően kemény állagot.

Ez az írás nem oktató, tudálékos jelleggel jött létre, nyilván a bojli gyártó mágusok hibákat is vélhetnek fel benne, de a célja nem is ez volt!

Arra próbáltam csupán rávilágítani és vele együtt segítséget nyújtani, hogy a Promix palettáján lévő anyagokból milyen egyszerűen készíthetünk akár teljesen egyedi íz hatású minőségi és nagyon fogós bojlikat.

Megéri-e fáradozni mindezért? Szerintem IGEN! Ugyanis egy saját kezünk által készített csalival megfogott kapitális halnál nagyobb öröm nincs :)

Készítsd el Te is saját Promix Bojlidat és küld el nekünk a vele fogott kapitális méretű halakról készült fotóidat!

Az oldal tetejére